پیشنوشت ۱: قبلاً مطلبی را با عنوان «دندان پزشکی از زبان یک دانشجوی دندانپزشکی» نوشته بودم و توصیههایی دوستانه داشتم برای عزیزان کنکوری که شاید بد نباشد قبل از خواندن این پست، مروری روی آن داشته باشید. با توجه به کمبود منابع و نبود یک مرکز درستوحسابی برای جهتدهی دانشآموزان به سمت رشتۀ مناسب آنها، همچنین علاقۀ من برای کمک به دانشآموزان کنکوری، یکسری مطالب را با عنوان «دندانپزشکی و مسیر آن» خواهم نوشت تا شاید به اندازۀ سهم خودم، مفید باشم.
پیشنوشت ۲: تمام حرفهایی که در این مطالب خواهم زد، نظر شخصی من هستند و قرار نیست نظر همۀ دانشجوهای دندانپزشکی همین باشد.
پیشنوشت ۳: مخاطب این نوشته:
– شمایی هستی که پشت کنکوری، چه اولین کنکورت، چه چندمین. خواندن این سری مطالب، احتمالاً در انتخاب رشتۀ بهتر، گرفتن انگیزه یا سردشدن از این رشته به تو کمک خواهد کرد (درست خواندی! سردشدن. گاهی ما در تعیین اهداف و تصمیمگیری برای آیندهمان اشتباه میکنیم و بهتر است هر چه زودتر با کسب اطلاعات از آن اشتباه برگردیم)،
– شمایی که مشغول تحصیل در رشتۀ دیگری هستی، یا تمامش کردی، ولی حس میکنی به دندانپزشکی یا حواشی آن (درآمد یا هرچی) علاقه داری،
– و یا شمایی که در آینده با من همکار خواهی بود و الان پزشکِ دندانی در حالِ شدنی.
پیشنوشت ۴: در بین متن، ممکن است با یکسری توصیه مواجه شوید که آنها را خطاب به دوستان همرشتهایم نوشته ام. نکاتی که بعد از گذر حدود ۵ سال از تحصیلم، حس میکنم میتواند برای یک دانشجوی دندانپزشکی مفید باشد.
***
همانطور که میدانید تحصیل رشتۀ دندانپزشکی و دریافت مدرک دکتری عمومی در این حرفه، شش سال زمان لازم دارد؛ البته بعد از گذر از کنکور.
برای بررسی راحتتر، این شش سال را به ۳ مرحله تقسیم میکنم:
– دو سال اول، تشکیلشده از ۴ ترمیست که باید علوم پایه را بیاموزیم. از تربیت بدنی گرفته تا آناتومی سر و گردن.
انتهای ترم ۴، در تابستان بین ترم ۴ و ۵، آزمونی سراسری از دروسی که خوانده شده گرفته میشود. اکثر دانشجوها این آزمون را با موفقیت پشت سر میگذارند. (۱)
– از ترم ۵ کمکم وارد واحدهای پریکلینیکی میشویم. واحدهایی که برای آمادهشدن جهت درمان بیماران در ترمهای بعد پیشبینی شدهاند؛ مثل تمرین ساخت دندان مصنوعی، تمرین تزریق بیحسی و تمرین رادیولوژی. البته واحدهای تئوری همچنان پابرجا هستند. (۲)
– در ترمهای بعد، وارد کلینیک دانشکده میشویم و زیر نظر اساتیدِ هر بخش، بیماران و مراجعان را درمان میکنیم؛ از ترمیم دندان و جرمگیری تا درمان ریشه (عصبکشی) و کشیدن دندان. که در ادامه به سراغشان خواهیم رفت. (۳)
بعد از اتمام تحصیل در این رشته، دو سال طرح خدمت در مناطق محروم انتظارمان را میکشد؛ البته اگر در دانشگاه دولتی درس خوانده باشیم. برای آقایان، این دو سال طرح، با خدمت سربازی یکی شده و دانشجوی سابق، برای درمان، درآمد خاصی دریافت نمیکند. البته در این مورد اطلاعات محدودی دارم؛ چه اینکه خودم هنوز مشغول تحصیل هستم و از دوستانم هم کسی وارد این مرحله نشده.
***
در ادامه، در مورد قسمت (۱)، یعنی دو سال اول مینویسم.
خب در ابتدا، ماجراهای ورود به دانشگاه شروع میشوند. خوشحالی دانشجوها :) تجربۀ اولین حس پوشیدن روپوش سفید :) دوستیهای جدید، تجربۀ خوابگاه و…
بخشی از اولین کلاسها به آشنایی میگذرند و کمکم با روند درسها آشنا میشویم.
بد نیست نگاهی هم به واحدهایی که در چهار ترم اول ارائه میشوند، بیندازید:
(روی عکسها میتوانید کلیک کنید.)
ضمناً ترتیب این واحدها در هر دانشگاه ممکن است متفاوت باشد.
درسهایی مثل ادبیات، اخلاق و تربیت اسلامی، که تکلیفشان معلوم است. دروسی که مانند همان کلاسهای دبیرستان تدریس خواهند شد.
واحدهایی به نام علوم تشریح داریم که به دو قسمت عملی و تئوری تقسیم میشوند. در این واحد درسی، آناتومی کل بدن، به خصوص سر و گردن تدریس میشوند. در قسمت عملی آن ممکن است اولین بار با یک جسد روبهرو شوید! و همچنین روی مولاژ یا ماکت، با قسمتهای مختلف بدن آشنا خواهید شد.
◄ توصیه میکنم حداقل، آناتومی سر و گردن را خوب یاد بگیرید :) بعداً به درد خواهد خورد؛ که در هنگام تزریق، جراحی دندان عقل و بعضی موارد دیگر، به محل قرارگیری اعصاب و شریانها باید مسلط باشید.
دروسی هم مثل بیوشیمی و فیزیولوژی داریم که کمی مشکل به نظر میرسند و باید کمی بیشتر برایشان وقت بگذارید.
درس جذابی هم به نام «کاربرد رایانه در دندانپزشکی» همراه ما خواهد بود :)
در ترم چهار، درسهایی تخصصی به شما ارائه خواهند شد که بیشتر به حالوهوای دندانپزشکی نزدیک است؛ مثل:
دندانپزشکی تشخیصی ۱. در طول تحصیل، هفت عدد واحد تشخیصی داریم! دروسی که موهای شما را سفید خواهند کرد!
آناتومی و مورفولوژی دندان. واحدی که در آن با ساختار و شکل دندان به صورت عملی و تئوری آشنا خواهیم شد. اولین ظریفکاری هنری را در این واحد تجربه خواهید کرد :) قرار است دندانهایی را روی گچ یا موم تراش دهید. در اینجا میتوانید ویدئویی کوتاه از تراش دندان روی گچ ببینید.
ضمناً، حداقل نمره جهت پاسشدنِ این دروس، ۱۲ است؛ بر خلاف سایر دروس ۲ سال اول که به حداقل ۱۰ نمره نیاز دارند.

خلاصه اینکه در این دو سال، مشغول آموختن دروسی هستید که اکثراً ارتباط مستقیمی با دندانپزشکی ندارند. دروسی که ممکن است به هر کدام از آنها احساس علاقه کنید و دوست داشته باشید بیشتر در موردش مطالعه کنید.
خیالتان راحت. وقت خالی در این دو سال، بسیار زیاد خواهید داشت.
◄ توصیه میکنم از دوران قبل از علوم پایه تا میتوانید استفاده کنید؛ نه لزوماً برای درس، که برای هر آنچه که علاقه دارید؛ مطالعۀ کتاب، تفریح، تحقیق و پژوهش، یادگیری علومی غیر از دندانپزشکی، آموختن مهارتهای جدید و…
من کمی دیر با متمم (محل توسعۀ مهارتهای من) آشنا شدم؛ در تابستان قبل از علوم پایه.
هر چه زودتر شروعش کنید. متمم بخوانید. در هر جا که هستید. اصلاً در این رشته هستید یا نه، قبل از علوم پایه هستید یا بعدش، متمم بخوانید :)
دیدگاه ها
عهه برنامه دروس ارائه شده ۹۶ ??
با قسمتی که فرمودید این دو سال رو دنبال علایق باشید موافقم به شدت?
من چند وقت پیش اسپاتول و گچ اش رو خریدم ولی انچنان ناامید شدم که گفتم رشته ام رو عوض کنم :(
و اینکه من به شخصه حس علاقمندی نسبت به دروس این ۴ سال در خودم حس نمیکنم =))
پست
سلام خانم رستمی :)
خوشحالم خوندید مطلبو. متشکرم.
سعی کنید کمتر از ۵۰% انرژیتون صرف علایقتون نشه.
در مورد مورفولوژی هم باید بگم که تمرینِ زیادی لازمه. نگران نباشید. دوستانی رو میشناسم که در ابتدای کار ناامید شدند، ولی تمرین، بازی رو برگردوند به نفع اونها! اتفاقاً یادمه یکیشون گفت میخوام رشتهمو عوض کنم، ولی الان مشتاقانه داره مراجعان رو درمان میکنه :)
البته فکرکنم منظورتون “این ۲ سال” بوده البته. که اشکالی نداره. برای رسیدن به مقصد دندانپزشکشدن، ناملایماتی رو باید بگذرونیم.
سلام .اقای قائمی خسته نباشید ! عزاداری هاتون قبول .
میخواستم بپرسم تو رشته دندانپزشکی میشه بورسیه گرفت ؟ یعنی از دوستانو دانشگاهیان کسی هست ک بشناسید ؟ از تجربیاتشون میشه بگید (در صورت اطلاع)
پست
سلام سامان جان
ممنونم. عزاداریهای تو هم قبول.
منظورت از بورسیه چیه؟
فاند گرقتن از دانشگاه معتبر خارجی !
پست
سلام
نه متأسفانه. اطلاعی ندارم.
فقط شنیدم که آلمانی که بلد باشی، رایگان میتونی تحصیل کنی اونجا.
ولی دقیق نمیدونم.
سلام . ایا در رشته یدندانپزشکی میتوان مقاله isi نوشت .یعنی موضوعی هست ؟
پست
سلام سمیه خانم
بله؛ میشه :)
سلام . میخواستم در مورد تجربه تون از بخش تشریح و کشیدن دندون و جراحی فک وصورت بگین.
منون میشم
سلام آقای دکتر . لطفا پیامم رو جواب بدین . من خیلی درگیر انتخاب رشته شدم و داره وقتم رو این موضوع خیلی میگیره